Hırpalanmış Kadın Sendromu
Aile içinde şiddete maruz kalan kadınlar genellikle benzer bir duygusal süreç yaşar. Her bir aşamada yaşanan şiddete ilişkin farklı bir düşünce biçimi hakimdir. Özetle:
İnkar: İlk şiddet davranışı sonucunda yaşanan şoku izleyen süreçtir. Şiddete maruz kalan kadın şiddete uğradığını ve ilişkisinde problem olduğunu kabul etmez. Bunu kendine bile itiraf edemez. Her şiddet olayını kaza, istenmeden yapılmış ve büyütülmemesi gereken bir olay olarak görür. Partnerinin uyguladığı şiddet için özür dilemesini bekler ve asla tekrarlanmayacağına inanır.
Suçluluk: Şiddete maruz kalan kadın bu aşamada bir problem olduğunu kabul eder. Ancak yaşanılanların sorumlusu olarak kendisini görür. Şiddeti hak ettiğini düşünür. Çünkü kişiliğinde kusurlar bulunduğuna, iyi bir eş ve anne olamadığına ve eşinin beklentilerini gerçekleştiremediğine yönelik inanışı vardır. Yaşadığı bu suçluluk algısı nedeniyle sürekli olarak değişmeye ve daha iyi olmaya çalışır. Susmanın ve her koşulda itaat etmenin en iyi çözüm yolu olduğuna inanır. Yaşadığı şiddeti saklar. Çevresinden gelen destek taleplerini genel olarak geri çevirir.
Aydınlanma: Yaşadığı şiddetin sorumlusunun partneri olduğunu kabul eder. Kimsenin şiddetini hak etmediğine inanmaya başlar. Bu aşamada sevgi ve nefret duygularını bir arada yaşar. Yine de işlerin yoluna gireceğine inanır; evliliğini sürdürmek, kocasıyla yaşamaya devam etmek ve ilişkiyi başarıyla sürdürmek ister. Küsme, susma, cinsel ilişkiden kaçınma gibi tepkilerle kendini korumaya alabilir ve erkeği bu şekilde cezalandırmak isteyebilir. Çocuk bakımı sorumluluğu, ekonomik bağımlılık, çaresizlik duygusu bu aşamada ileriye gidilmemesinde önemli etkenlerdir.
Sorumluluk: Şiddetin kendiliğinden sona ermeyeceğini kabul eder. Boyun eğmemeye ve yeni bir yaşama başlamaya karar verir. Neler yapabileceğini araştırır. Somut adımlar atar. Bu dönemde çevresinden destek almaya açıktır. Örneğin, terapi, eğitim programları gibi çözüm yolları için erkeği ikna etmeye çalışır. Erkeğin bu konuda sorumluluk almaması ve şiddetin devam etmesi durumunda şiddet ortamından uzaklaşmanın yollarını arar. Evden ayrılma, ailenin yanına gitme, sığınmaevine gitme, boşanma talebi gibi çözüm yollarını araştırır ve uygun adımı atar. Kadınlar, genel olarak sosyal destek bulmaları halinde, mücadele ederek şiddetten uzak bağımsız bir yaşam kurabilmeyi başarabilmektedir. Bu aşamada gelgitler olabilir. İlişkiye tekrar devam edilebilmektedir. Kadının aile desteğinin olmaması, kırsal kesimde yaşıyor olması, ekonomik açıdan güçlü olmaması ve bağımlı olması, çocuğun yetiştirilmesine yönelik kaygıları, şiddetle mücadele mekanizmasındaki sorunlar gibi nedenler de şiddetten uzaklaşmasını zorlaştırır hale gelmektedir.
Şiddete mi maruz kalıyorsunuz?
Bir kadının şiddete maruz kaldığına mı tanık oldunuz?
ŞİDDETE DUR DE!
Edremit Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü- 0 266 374 44 44 (Dahili 1239)
Alo Jandarma 156
Alo Polis 155
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Acil Hattı Alo 183
Balıkesir KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) 0 266 249 29 73- 0 266 249 78 77
Edremit Kaymakamlığı 0 266 373 10 78
Baroların Kadın Danışma Merkezleri ve Adli Yardım Kurulları
Cumhuriyet Başsavcılığı- Aile Mahkemesi Hakimliği 0 850 222 07 24- 0 266 373 16 26
Edremit Devlet Hastanesi – 0 266 373 13 13