Şiddete maruz kalan kadını neler bekler?
- İlk dönemde donup kalma ‘şok’ hali: Bir daha tekrarlanmayacağına inanır. Kazara olduğunu düşünür. Ancak önlemini almazsa şiddet artarak devam edecektir.
- Çevreye şiddet tepkileri verme (özellikle çocuklara karşı) ve öfke
- Sosyal yaşamdan uzaklaşma, içe kapanma, derin depresyon: Şiddet mağduru yaşadıklarını kimseye anlatmaması gerektiğine inanır. Bunun nedeni şiddetin bireysel bir sorun olduğu ve aile içinde kalması ve çözülmesi gerektiğine yönelik yaygın inanıştır.
- Kendini suçlama eğilimi, artmış endişe ve korku hali: Partnerinin kendisini sevdiğine ve şiddeti tekrarlamayacağına yönelik inanış vardır. Aynı zamanda, yaşadığı şiddetin sorumlusu olarak kendisini görür ve kendini suçlar. Bunun nedeni, şiddet uygulayan kişinin de şiddetin sorumlusu olarak mağduru işaret etmesidir. Ancak şiddetin hiç bir gerekçesi olamaz. Böyle düşünen pek çok kadın maruz kaldığı şiddet nedeniyle sakat kalmakta ya da hayatını kaybetmektedir.
- Alkol ve madde bağımlılığı (sigara, antidepresan, ağrı kesiciler vs.)
- İntihar düşünceleri
- Öğrenilmiş çaresizlik: Çocuklarının iyiliği için kabullenmesi gerektiğine inanır. Bu nedenle şiddet ortamından uzaklaşamaz. Ancak unutulmamalıdır ki, çocuğun anne ve babası ile birlikte kalması gerektiği kadar, sağlıklı bir birliktelik içerisinde büyütülmesi gerekir. Aynı zamanda, kişi yapabileceği bir şey olmadığına inanır ve çaresizliği kabullenir. Şiddet ortamından uzaklaşmanın yollarını arasa bile, bunların sonuç vermemesi durumunda durumu kabullenir ve içe kapanır. Şiddet içeren ilişkiyi sürdüren pek çok kadın, etrafındaki başka şiddet vakalarına da tanık olur ve umutsuzluğa kapılarak şiddeti önlemenin hiçbir yolu olmadığına inanır. Bunun kendi kaderi olduğuna yönelik inancı şiddetle mücadele etmesinin önünde engeldir. Yasal haklar ve sosyal imkânlara ulaşmasına engel olur. Bu durum, toplumda yanlış bir inanışa yol açar. Aslında hiçbir kadın şiddete maruz kalmaktan HOŞLANMAZ!
- Evden uzaklaşma
- Beslenme bozuklukları, uyku bozuklukları
- Ekonomik kaygılar, iş stresi vb. (işsiz kalmak, parasız kalmak)
- Utanma
- Yalnızlık, başarısızlık ve yetersizlik hissi
- Diğer insanlara güvenmede güçlük çekme
- Değersizlik hissi ve düşük benlik kaygısı, düşük özgüven, kendinden memnuniyetsizlik
- İstismarı önemsememe veya inkar etme
- Kaygı, konsantrasyon güçlüğü
- Fiziksel şiddete bağlı olan rahatsızlıklar (sağırlık, yaralar, dişlerini kaybetme, kemik kırıklıkları, çürükler), kronik ağrılar
- Cinsel bozukluklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riski
Şiddete mi maruz kalıyorsunuz?
Bir kadının şiddete maruz kaldığına mı tanık oldunuz?
ŞİDDETE DUR DE!
Edremit Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü- 0 266 374 44 44 (Dahili 1239)
Alo Jandarma 156
Alo Polis 155
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Acil Hattı Alo 183
Balıkesir KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) 0 266 249 29 73- 0 266 249 78 77
Edremit Kaymakamlığı 0 266 373 10 78
Baroların Kadın Danışma Merkezleri ve Adli Yardım Kurulları
Cumhuriyet Başsavcılığı- Aile Mahkemesi Hakimliği 0 850 222 07 24- 0 266 373 16 26
Edremit Devlet Hastanesi – 0 266 373 13 13