Çanakkale Zaferi’nde ve milli mücadele döneminde kullanılan tarihi top Edremit Belediyesi tarafından yeniden gün yüzüne çıkartıldı.
Edremit Belediyesi temel belediyecilik görevinin yanı sıra ilçenin tarihi ve kültürel değerlerine de sahip çıkıyor. Çanakkale Savaşı’nda kullanılan, milli mücadele döneminde Edremit’e getirilen tarihi top Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi’ne teslim edildi.
Edremit’in kent belleğinde iz bırakan tarihi Osmanlı döneminde ordu envanterine giren Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Çanakkale Zaferi’nde de kullanılan, Cumhuriyet döneminde ise Edremit’te Ramazan Topu olarak kullanılan tarihi top uzun yıllar atıl bir durumda bekledikten sonra Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan’ın talimatı ile yeniden gün yüzüne çıkartıldı.
Dünyaca ünlü yazar Sabahattin Ali'nin "Kuyucaklı Yusuf" romanına ve Edremitli yazar Fatma Bölek Gürel'in "Ölmez Ağacın Evi" romanına konu olan "Ramazan Topu" aslına uygun olarak yapılacak bakım ve onarımımın ardından kentin kültürel değerleri arasında yerini alacak.
Edremit Belediyesi Özel Kalem Müdürü ve Belediye Sözcüsü Tayfun Canlı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada Başkan Selman Hasan Arslan öncülüğünde Edremit’in tarihinde yer etmiş manevi değerlere sahip çıktıklarını belirtti.
Canlı, “Osmanlı döneminden bu yana kullanılan, Çanakkale Zaferi’nde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün komutanlığındaki Çanakkale Zaferi’nde kullanılan bu topu Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müze'mize getirdik. Yıllardır atıl durumda olan topumuz Ayşe Sıdıka Erke Müzemizde faaliyete geçecek. Dünyaca ünlü Edremit’te yaşamış yazarımız Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf adlı kitabına konu olan bu top bundan sonraki dönemde Edremit Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzemizde vatandaşlarımızın ziyaretine açılacak” dedi.
Edremit Belediyesi Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi Sorumlusu Cumhur Dokur da topun detayları ile ilgili bilgi verdi. Dokur, “Yaptığımız araştırmalarda Fried Krupp firmasının ürettiği Alman, Avusturya – Macaristan ve Osmanlı ordularında kullanıldığı anlaşılan bu top uzun yıllar Edremit kent hafızasında yerini almış olan tarihi bir toptur. Başka bir anlamda Edremit’teki Kuva-yi Milliye kahramanlarını da sembolize eden bir toptur. Ayrıca 9 Eylül Edremit’in kurtuluş gününde halka teşhir edilen gösterilen onurumuz, gururumuzdur. Söz konusu bu topun büyük bir ihtimalle Çanakkale Savaşlarında da kullanıldığı aşikar. Çünkü Osmanlı ordusunun envanterinde olduğu belli. Üzerinde Arapça yazılmış harfler var. Aziz şehitlerimizin ruhuna ithafen biz de bu topu onaracağız. Eski haline getireceğiz.” dedi.