İklim
Edremit körfezi, kışları ılık ve yağışlı; yazları sıcak ve kurak Akdeniz iklim kuşağında bulunur. Bölgede en yüksek sıcaklık temmuz ayında, en düşük sıcaklık ise aralık ayında görülmektedir. Yağış miktarı ise en çok aralık ayında, en az Ağustos ayında saptanmıştır. Dağların yüksek kesimleri daha fazla yağış alır. Yıllık ortalama yağış miktarı 723,6 mm, ortalama yağmurlu gün sayısı ise 67,7’dir. Kış aylarında çok az kar yağışı görülür.
Ayrıca Edremit ovası kuzeyden esen soğuk Rüzgarlara karşı da Kazdağları tarafından korunmuştur. Yıllık ortalama Rüzgar hızı 2,8m /sn, en hızlı rüzgar yönü ve hız Güney _güney batı yönünden 31,2 m/sn. dir. Bölgede egemen Rüzgar güneydoğu ve kuzeydoğu yönünden esmekte olup, ortalama fırtına gün sayısı yılda 20,2 gündür. Nemli hava taşıyan Rüzgarlar ise denizden güneybatı ve batı yönünden gelen rüzgarlardır.
Bitki Örtüsü
Edremit ilçesi, Akdeniz iklimi kuşağında olduğundan bu iklim özelliklerine uygun olarak maki bitki örtüsüne sahiptir. İlçe sınırları içerisinde orman alanı 39.926,5 hektardır. İklime uygun olarak yaz kuraklığına aşina ağaç türlerini barındırır. Karacam , kızılcam, fıstıkçamı, kayın , Kazdağı, kızıl ağaç, akçaağaç, üvez, ıhlamur, çınar, karaağaç, kestane ve kavak bunlardan bazılarıdır.
Akarsular : Edremit körfezi iklim özelliği nedeniyle az yağışlı olduğundan, yaz aylarında kuruyan, kış aylarında ise taşkınlara neden olan çay ve derelere sahiptir. Bunların arasında Edremit çayı, zeytinli, Kızılkeçili , Manastır ve mıhlı çayları ile şahin deresi ve Eybek deresi bulunmaktadır.
Yeraltı suları ve kaplıcalar: zengin yer altı kaynakları deyince ilk akla gelen yörelerden olan Edremit’te, geniş bir alanca yayılmış soğuk su kaynakları bulunmaktadır ve sahip olduğu kaplıcalar ile bölgede sağlık turizmi gelişmiştir.
Bunlara örnek olarak derman kaplıcaları ve güre kaplıcaları verilebilir. Dermen kaplıcaları, havran- Edremit yolu üzerinde; güre kaplıcaları ise Edremit’in 14 km batısında Akçay tarafındadır.
Güre kaplıcalarının barındırdığı kükürt ve minaraller sayesinde pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle romatizma ve cilt hastalıkları tedavisinde bu kaplıcalardan yararlanılır.